Založ si blog

Ficov predvolebný guláš

Cez víkend ideme s priateľmi variť guláš. Varíme ho vždy vonku v kotlíku, varenie trvá niekoľko hodín, ale to nevadí, pre mňa vždy ide viac o posedenie s priateľmi ako o konečné jedenie gulášu. Pri varení sa niekedy aj škriepime, aké ingrediencie do gulášu patria, niektorí by tam dali všetko, čo vidia, ale vždy ich prehlasujeme, že najlepší guláš je len zo základných surovín., t.j. niekoľko druhov mäsa (základ hovädzie), potom veľa cibule, zemiaky,  paprika, korenie, podlievať vínkom.

Aj  p. premiér nám tu varí už od jesene minulého  roku guláš, predvolebný, stále niečo do neho pridáva, ešte je nedovarený, snáď to stihne do volieb a bude sa dať jesť a koľko bude  skutočne stáť (nie na papieri), to nevie ani on.

Pozrime sa na ingrediencie p. premiéra. Samozrejme hlavné sú jeho predvolebné balíčky.  Prvý sociálny balíček nás stojí cca 250 mil. Eur, druhý 200 mil. Eur a tretí sa pripravuje. Diskusia o niektorých opatreniach už prebieha dlho (napr. vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov- bolo to unáhlené a sám p. premiér pripustil, že bude treba riešiť v niektorých oblastiach aj autobusovú dopravu…) Určite pred voľbami budeme zahltení informáciami, ako nám všetkým neskutočne pomohol (z našich peňazí).

Ale pozrime sa aj na ďalšie ingrediencie v predvolebnom guláši. Veľa peňazí pôjde na nové štadióny, veď už rímski panovníci hlásali, že „plebsu treba dať chlieb a hry“. Chlieb už teda zlacnie o niekoľko centov a štadióny? Tie nám tiež sľúbil. Nevadí že na tie štadióny pôjdete po cestách s neopravenými výtlkmi a tak si možno poškodíte auto (auto pôjde do servisu, dáte tak robotu pracovníkom servisu, znížite nezamestnanosť), ani to nevadí, že na štadióny chodí čím ďalej menej fanúšikov (lebo tam môžete utrpieť úraz – čo robí polícia, že by sa nedržala hesla p. Kaliňáka  „pomáhať a chrániť“? ). Samozrejme, že tie štadióny sú dôležité pre našu mládež, ale tá potrebuje  toľko vecí, že sa to tu nedá všetko vymenovať.  V prvom rade úplne iné školstvo, nových (mladých)  učiteľov  (teda aj mužov) s platmi, za ktoré by boli schopní uživiť svoje rodiny, ale na to už nezostanú peniaze.

Treba pridať do gulášu aj trochu proti rómskej  rétoriky  (už niekoľkokrát p. premiér zdôraznil, že vysoká miera nezamestnanosti je zapríčinená  najmä rómskou  komunitou,  segregácia rómskych detí v osobitných školách trvá, v podstate sa nerieši ani bývanie v rómskych osadách, ktoré vyzerajú horšie ako v rozvojových krajinách, ale nám to nevadí). Tak ako nehádžeme všetkých Slovákov do jedného vreca (je ich tiež veľa nezamestnaných a podľa mňa sa mnohým ani robiť nechce) tak netreba hádzať ani  všetkých Rómov do jedného vreca, je medzi nimi mnoho takých, ktorí by robiť chceli, ale málokto ich zamestná. Rómsky splnomocnenec p. Polák mal na začiatku veľa rečí, ale v mnohom ostalo len pri rečiach.

Je tu ešte ingrediencia protimaďarská, aj keď tá sa v poslednej dobe (chvalabohu) používa nie tak často.  Žeby vďaka premiérovi Orbanovi, ktorý má veľa spoločných názorov s naším premiérom na postoj k Rusku?

A sme u toho.  Treba zamiešať do predvolebného gulášu aj  trochu slovanského. My sme Slovania, aj Rusi sú Slovania.  Pánu premiérovi sa v poslednej dobe asi najviac páči v Rusku u prezidenta Putina. Bol tam v máji, skoro osamelý z politikov  Európskej únie. Bolo mu tam tak dobre, že sa za Putinom vybral už o necelý mesiac znovu. Dôvody? Tie sa vymyslieť dajú, treba sa postarať o tranzit ruského plynu cez náš  plynovod. Nevadí, že podľa prístupných informácií zatiaľ nič nevybavil, lebo ani experti na energetiku zatiaľ nemajú jasno, čo bude po roku 2020, hovorí sa o bridlicovom plyne, možnom tranzite opačným smerom, aj o tom, že pre Rusko je predaj plynu jedným zo základných príjmov do štátneho rozpočtu  a teda  zatiaľ  robí na Ukrajinu, že tranzit ju obíde, len bububu…  Samozrejme, že sa bavili aj o proti ruských sankciách, kde premiér zopakoval už otrepanú frázu, že je proti týmto sankciám. Rozpor medzi súhlasom v EÚ so sankciami a potom doma a v Rusku vyhlasovaním, že je proti nim môže mať len birmovaný komunista, lebo aj tam je rozpor medzi komunistom – teda  ateistom a katolíkom. A úplne to zaklincovala správa, že ruské štátne média vysielali dokument o invázii vojsk Varšavskej zmluvy  v r. 1968 do Československa,  kde nás podľa tohto dokumentu vlastne už vtedy zachraňovali od NATO. Čo na to pán premiér Fico? Žiadne stanovisko ani pred odchodom do Ruska  ani tam nič, takže mu tá ruská lživá propaganda nijako nevadí. Situáciu , teda  dať aspoň nejaké vyhlásenie,  sa snažil zachrániť minister zahraničných vecí.  My skôr narodení si túto udalosť pamätáme  trochu inak a mnoho ľudí sa z nej spamätávalo dlhé roky v období tzv. normalizácie, veď išlo o dvadsaťročnú okupáciu Československa. Apropo, aj toto by sa mali deti učiť v škole dôslednejšie, je to trpká súčasť našich dejín.

Takže na záver – nám dobre známy pozdrav:  Zdrávstvuj tavárišč Putin!  Zdravstvuj tavárišč Fico!

 

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77227x
Priemerná čítanosť článkov: 4065x

Autor blogu

Kategórie