Založ si blog

Matematika nás baví, pán „sociálny“ minister

Prečítala som si rozhovor s ministrom práce, uverejnený v Plus 7 dní (vydaný začiatkom júna)  s názvom Predvolebný balíček. Zaujalo ma tam niekoľko viet, ktoré budem doslova citovať:

Ján Richter: „Dôchodcovia musia byť v každom sociálnom balíčku, aj keď nie sú štatisticky najchudobnejší“.  Prečo? Lebo sú v prevažnej väčšine voličmi Smeru (to už je moja poznámka).

Redaktor: „Podľa analýzy OECD pri znížení DPH na potraviny ušetria najbohatší 203 Eur a najchudobnejší 128 Eur. Aký to má zmysel?“

Ján Richter: „Práve preto nejdeme znížiť DPH na všetky potraviny, ale len na tie základné – čerstvé mäso, sladkovodné ryby, chlieb, pečivo, mlieko, maslo“.

Táto časť rozhovoru  sa týka toho, že by bola znížená DPH na všetky potraviny. Opäť to trochu zjednodušme a dajme, že by občan v priemere ušetril  150 Eur za rok (bohatších je oveľa menej ako tých chudobných). A vychádzajme, že je nás len 4 mil. konzumentov. Dostaneme sa k číslu 600 mil. Eur. Teda zníženie DPH na všetky potraviny by vyšlo ročne na 600 mil. Eur. A to by bola suma možno všetkých troch sociálnych balíčkov, aj keď zatiaľ mi nie je jasné, koľko sa minie na prvý balíček, na druhý bolo oznámených 200 mil. Eur a tretí je zatiaľ nevyčíslený. S čím by sa potom „sociálna vláda“ do volieb predvádzala?  Nebolo by žiadne odškrtávanie na tabuli a stále pripomínanie, aká je táto vláda sociálna,  ako šetrí.

Minulý týždeň už boli potraviny skresané len na čerstvé mäso, chlieb, mlieko a maslo. Teda už nie sladkovodné ryby (aj keď sa tvrdí, že ryba patrí medzi najzdravšie mäsá) ani pečivo.

Prečo? Lebo suma vyčlenená na túto časť sociálneho balíčka je nízka – opäť sa hovorilo o sume 80 mil. Eur. Upravím teda výpočet 80 mil.: 4 mil. =20 (na rok), na mesiac je to úspora 1,66 Eur. Podotýkam, že počítam len 4 mil. obyvateľov – teda optimisticky.

Teraz sa na to pozrieme z druhej strany, čo si vlastne budeme môcť kúpiť a či tá suma bude vôbec stačiť na tie štyri druhy základných potravín.

Výpočet:

Cena potraviny= cena +20% DPH,  spolu 120% ,  1,66 Eur = 10 %  (DPH) naša úspora,  1%=0,166, 110% = 18,26Eur (čiastka po znížení DPH), 120%=19,92 Eur (pred znížením DPH). Skúška: 19,92 EUR – 18,26 Eur = 1,66.

Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že za mesiac si môžeme kúpiť len tie štyri základné potraviny v sume cca 20 Eur (súčasná cena). Zmestíme sa vôbec do tejto sumy?

Takže koľko zjeme za mesiac z týchto základných potravín?

Chlieb – 4 ks (1 ks týždenne)  = 4 Eurá

Mlieko  -10 l  cca 1 Euro za 1 l = 10 Eur (1 l na 3 dni, netýka sa len toho, čo vypijeme, ale mlieko je aj v rôznych jedlách). Poznámka: vybrala som slovenské mlieko, teda Tatranské polotučné mlieko  preto, že sme stále upozorňovaní na kúpu slovenských výrobkov.

Maslo – 2 ks  (0,5 kg) = 5  Eur (vybrala som  Rajo, je to pre nás stále známa značka, aj keď už sa nevyrába u nás ale v Nemecku).

Mäso – 2 kg = 12 Eur (veľmi optimistický priemer mäsa kuracieho, bravčového a hovädzieho za 1 kg-6 Eur, myslím, že aj množstvo 2 kg je dosť nízke.

Záver je, že za mesiac minieme za tieto potraviny cca 31 Eur, t.zn. o 11 Eur viac ako nám ponúka sociálny balíček.  A to ešte nepočítame s určitým odpisom týchto potravín v obchodoch (uvedené potraviny po záruke, ktoré už nemožno predávať).  Čo s tým? Sú dve možnosti. Prvá možnosť – tvorcovia sociálnych balíčkov rátajú s tým, že väčšina konzumentov kupuje aj tak tie najlacnejšie potraviny a najmä v akcii, kedy potom i mlieko, maslo či mäso kúpime lacnejšie. Druhá možnosť – tých 80 mil. nebude stačiť a bude nám za veľkej pompéznosti opäť p. premiérom oznámené, že sumu zvýšili na 100 mil. Eur. Myslím si, že to bude tá druhá možnosť, lebo tá je populárnejšia a reálnejšia. Som sama zvedavá a budem to sledovať a možná, že sa k tejto oblasti  – zníženie DPH na vybraný druh potravín – ešte vrátime. A koľko ušetríme? Stále tých 1,66 až 2 Eurá za mesiac.

PS: Táto téma sa preberá už asi mesiac a zo strany novinárov ani médií som nepočula podobnú úvahu, že vlastne z tých 80 mil. Eur vyčlenených na tento balíček môžu byť zlacnené len tieto 4 druhy, lebo na ostatné ten balíček nestačí. Že by nemali radi matematiku?

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77222x
Priemerná čítanosť článkov: 4064x

Autor blogu

Kategórie