Založ si blog

Myslím teda som – a opäť matematika

Túto vetu poznáme všetci, spájala som si ju s filozofom, snáď francúzskym. Dnes som si vygúglila:

Myslím teda som –  René Descartes – francúzsky matematik, filozof,  predstaviteľ racionalizmu, 16. storočie. A vidíte, opäť matematika. Prečo to píšem?

Zaujal ma komentár Tomáša Prokopčáka „Prečo by mali byť povinné matematika a logika“. Deti treba naučiť aj logicky myslieť, aby mohli rozumne reagovať na dnešné veľké množstvo informácií, ktoré sa valia  zo všetkých strán (najmä zásluhou internetu).  Plne s tým súhlasím. Ale u nás sa stále bavíme, či má byť na gymnáziách povinná maturita z matematiky. Dokonca sú aj názory, že by to bolo pre tých, ktorí si zvolili sociálne alebo humanitné zameranie, diskriminačné. A čo tí, ktorí idú študovať  technické odbory, pre nich nie je diskriminačné maturovať zo slovenského jazyka? S matematikou úzko súvisí aj logika, ktorá sa učí v rámci matematiky. Kedysi to bol samostatný predmet, ale to už je dávno, dávno tomu.

Ďalšia zaujímavá informácia – Americkí vedci vyskúmali, že len 20 % ľudí má svoj vlastný názor, informácie, ktoré dostáva, vie logicky filtrovať, teda rozmýšľa.

V dnešnej dobe získavame množstvo  informácií nielen klasickými médiami, ale aj na sociálnych sieťach. Samozrejme, že jedny informácie protirečia tým druhým, mnohokrát aj v klasických médiách.

Verejne sa hovorí o tom, že väčšinu novín ovládajú finančné skupiny, ktoré úzko spolupracujú so súčasnou vládou. Máme tu aj tzv. nezávislé noviny, spomeniem napr. Slobodný vysielač, kde som omylom zablúdila  – pre mňa neobjektívne, štvavé.

Televízia – nejde len o spravodajstvo,   ale denne sme ohlupovaní  napr. seriálmi. Uvediem Panelák – ktorý konečne skončil po 7 rokoch a mnoho ľudí smútilo. Priznávam, že som ho zo začiatku pozerala, ale keď som zistila, že už sa v ňom vyspal každý s každým (prepáčte za výraz), hlavné povolanie je  mafián a podvodník,  tak to už je naozaj moc. Mohla by som menovať i ďalšie, tiež s brutalitou a mafiánskym prostredím, takže zapnete telku a nemáte čo pozerať.

Najviac informácií ale môžete získať na sociálnych sieťach, kde sa vlastne  môže vyjadriť každý. A opäť – podľa amerického výskumu –  je až 95 % týchto informácií zavádzajúcich až nepravdivých.  Okrem toho  sa hovorí o platených blogéroch a trolloch.

Ďalej sú tu bilbordy, letáky  a tzv. šmejdi, zo všetkých strán nám núkajú ten najlepší tovar samozrejme za tie najlepšie ceny (a to je tiež jeden z dôvodov, prečo sa telka nedá pozerať).

Kto sa v tom má vyznať? Preto sa nemôžeme nechať  „oblbovať“  a pri týchto informáciách rozmýšľať,  či je to naozaj možné, čo čítam alebo počujem.  A v tom je pointa – Myslím teda som (ľudská bytosť, ktorá rozmýšľa nielen o tom, čo sa deje okolo nej ale aj o tom, či ona koná dobre).

Samozrejme sa to týka aj politiky.

Pozrime sa do minulosti. Hitler- zmanipuloval prevažnú časť Nemcov.

A dnes?  Putin má podporu  v súčasnosti vyše 80 % obyvateľov Ruska. Na sociálnych sieťach nás trollovia „oblbujú“  proti NATO , ale nevstúpili sme tam dobrovoľne?  Keď je na tom západe tak zle a v Rusku dobre, prečo ľudia odchádzajú  na západ a nie do Ruska (za prácou, študenti študovať). Preto odporúčam všetkých slovenským trollom, choďte do Ruska (študovať, za prácou?). Podotýkam, že odporúčam, nikoho nevyháňam.

U nás  sme v minulosti mali tiež jedného milovaného vodcu – Mečiara, po ktorom už ani pes neštekne (vďaka bohu). Aj keď by mohol, lebo v mnohých prípadoch by mal tento veľký vodca za svoje počiny niesť zodpovednosť.

A máme tu ďalšieho vodcu, je to náš „ Božský Robi“ , ktorý robí všetko pre blaho ľudí.  Chudobným dáva omrvinky vo forme sociálnych balíčkov a tí bohatší sa nabalia pri rôznych tendroch (viď korupčné kauzy), teda všetci majú tieto výhody a  nemusia pohnúť ani prstom. Len to má jeden háčik, je to z peňazí nás všetkých. Už dlhodobo vidíme nášho milovaného premiéra skoro denne na obrazovke, počúvame jeho monológ, ktorý je niekedy nie celkom pravdivý, dialóg najmä s opozíciou nemá v láske, je z toho nervózny, skáče do reči, často usmerňuje aj moderátora (neomylný, priam božský).  Do volieb si ho teda užijeme.  Prečo sa mu tak darí? Lebo presne využíva to, že mnoho ľudí nerozmýšľa nad tým, čo povie a či je to celkom pravda, zabúda na jeho prešľapy, hlavne že im sľubuje a sľubuje. V tom je teda jednička na trhu!!!

Konečne mi došlo, že predsa len demokracia u nás ešte nemá tak silné korene, ľudia za socializmu boli naučení počúvať, nemohli sa k ničomu vyjadrovať a teda nemuseli ani rozmýšľať. Samozrejme, že sa našli aj tí, ktorí sa vyjadrili, ale skončili za to často v base. Pre „sľubotechny“ je preto v našej krajine v súčasnosti raj na zemi, okrem božského je tu i niekoľko ďalších, ale im sa až tak nedarí. Darmo, božský je božský, láska je láska….a tá býva niekedy hluchá a slepá. Dosť vtipkovania, ale najhoršie je, keď rácio je nahradené emóciami, vtedy ľudia prestanú rozmýšľať a naozaj sú veľmi jednoducho ovplyvniteľní.

Takže na záver.  Mali by sa žiaci viacej venovať matematike aj logike? Ja myslím, že áno.

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77308x
Priemerná čítanosť článkov: 4069x

Autor blogu

Kategórie