Založ si blog

Nacionalizmus, rasizmus, nacizmus, fašizmus, neonacizmus, extrémizmus. . . čo s tým?

V posledných dňoch sa tieto slová veľmi často prezentujú vo všetkých médiách a v podstate spolu veľmi úzko súvisia. Poďme od začiatku, pozrime sa na význam týchto slov (podľa slovníka cudzích slov) a akú majú u nás váhu.

Nacionalizmus – prehnané vlastenectvo;  ideológia a politika, ktorá jednostranne zdôrazňuje význam národa ako spoločenskej jednotky. S tým úzko súvisí šovinizmus– neznášanlivá, výbojná forma nacionalizmu.

Je u nás nacionalizmus? Spomeňme si na SNS za éry J. Slotu, doslova útok na národnostné menšiny. Najhoršie na tom je, že ľudia, ohlupovaní týmto národniarom, väčšinou nepoznali maďarskú menšinu, žijúcu na juhu, ale spoločne vykrikovali, mnohokrát sme počuli až nenávistné slová.  Dnes v tom pokračuje A.Belousovová  heslami My sme tu doma! My rozhodujeme!  Našťastie ju zatiaľ veľa ľudí nepočúva a dúfam, že ani nebude. Horšie je, že národnostná karta sa vyťahuje naprieč politickými stranami veľmi často a niekedy z toho nacionalizmus zaváňa.

Rasizmus -teória o údajnej nadradenosti niektorých ľudských plemien a na jej základe uplatňovaná politika nerovnosti plemien a diskriminácie tzv. menejcenných etník alebo celých národov ; polit. nevedecká protihumánna teória o nadradenosti ľudských rás a etnických skupín; nenávisť voči ľuďom určitej rasy; jej prejavy (utláčanie a pod.).

Patrí pod tento pojem diskriminácia rómskeho obyvateľstva  na Slovensku? (oddeľovanie sa od Rómov stavaním múrov, zaraďovanie rómskych detí do osobitných škôl, uprednostňovanie bielych pri uchádzaní sa o pracovné miesta) Nepoznáme migrantov, ani utečencov, ktorí zahltili Grécko a Taliansko a už sa v prieskume vyjadrujeme, že ich tu nechceme (70% – nechceme alebo skôr nechceme). Články s odmietaním  migrantov na našom území sú dnes hlavnou témou a diskusia k nim je naozaj mnohokrát rasistická, niekedy až fašistická.  Nezaváňa aj článok A.Belousovovej  rasizmom?

Pozn.:  Viete o tom, že do USA prichádza ročne 1 mil. emigrantov?

Fašizmus – nacionálno-šovinistické a rasistické hnutie spojené s totalitným vládnutím;  ideológia tohto režimu obhajujúca rasizmus, šovinizmus, násilie. Dnes slovo fašista používame veľmi často (t zv. trolovia najmä v spojení s Ukrajinou).  Ja si slovo fašizmus zatiaľ spájam len s 2.svetovou vojnou a chcela by som veriť tomu, že také niečo v Európe už nikdy nebude.

Nacizmus –  hitlerovské fašistické hnutie a politický režim tzv. nacionálneho socializmu.

Neonacizmus – ideológia a politické hnutie nadväzujúce na nacizmus a usilujúce sa  o jeho obnovu.

Extrémizmus – krajne radikálne, výstredné konanie a postoje k verejným záležitostiam.

S týmto sa najčastejšie spája sobotňajšia demonštrácia v Bratislave. A opäť články za a proti. Hlavný organizátor – združenie Alternatívna cesta, účasť –   Ľudová strana Naše Slovensko pod vedením M. Kotlebu,  fanúšikovia futbalových klubov.

Zaistené zbrane ešte pred začiatkom protestu, polovojenské oblečenie hnedej farby, nacistické znaky, pozdrav pekný biely deň. Jeden z organizátorov Marian Magat velebí  na internetovej sieti Hitlera (porovnáva ho s Putinom) – je to neonacizmus? Asi áno.

Ničenie cyklistickej trate,  napádanie osôb zúčastnených na cyklistických pretekoch, útoky na policajtov, hádzanie dlaždíc do policajtov, na služobné vozidlá –  polícia vyhodnotila od výtržníctva až po extrémistickú trestnú činnosť.

Napadnutie arabskej rodiny s malým dieťaťom  na Hlavnej stanici – táto udalosť sa málo prezentuje, vždy na konci nejakej diskusie a veľmi okrajovo. Bola napadnutá len arabskú rodina, je to rasizmus alebo extrémizmus? Prečo sa bojíme povedať pravdu? Som zvedavá, ako bude tento prípad uzavretý a či sa vôbec dozvieme výsledok.

Ešte je tu  populizmus -úsilie o získanie priazne bez ohľadu na vec samotnú.

Pán premiér  sa cez víkend zašil ako voš v kožuchu, čo to napísal na internete. Potom mal dosť času všetko prehodnotiť a prehodnotil.  Pokúsil  sa o zneužitie celej témy okolo emigrantov populisticky v svoj prospech. Už verejne odsúdil sobotňajšiu akciu, spolu s druhým Robom vyznamenali policajtov za ich úspešný zásah (ale ani z ich úst nepadlo slovo o napadnutí arabskej rodiny na Hlavnej stanici)  a už opäť denne vystupuje v médiách a nadrapuje sa, že kóty na emigrantov si nedáme vnútiť – to by tak bolo, aby nám niečo vnucovala Európska únia!  A predstúpil pred svoj národ s fantastickým nápadom – v prípade potreby vyhlásiť referendum, teda svojho ľudu sa spýtať, čo chcú. Je to populistické, trochu alibistické, samozrejme, že predvolebné gesto. Všetko zaplatíme my, občania. Dnes už mu to bolo vytknuté aj v Národnej rade – referendum cca 10 mil. Eur (za tú sumu by sme tu mohli mať utečencov ažaž …) .Desiatky miliónov sem, desiatky miliónov tam, my na to máme.

Na záver – čo s utečencami, príp. emigrantmi? Sme predsa ľudské bytosti, nie sme len vypočítaví pragmatici, je v nás kus empatie, lásky, citu. Nebavme sa o tom, čo sa malo spraviť a nespravilo sa, je tu súčasný stav a na ten by sme mali zareagovať – samozrejme utečencov prijať.

Predpoveď? Nakoniec náš pán premiér po samite v Bruseli nám slávnostne vo všetkých médiách oznámi, že emigrantov prijmeme, ale nie kóty, ktoré nám stanovil Brusel, ale dobrovoľne.

A o to predsa v podstate ide, pomôcť utečencom. Na čo bol potom celý tento cirkus? Asi to zapadá do predvolebnej kampane, to si teda užijeme do volieb…

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77226x
Priemerná čítanosť článkov: 4065x

Autor blogu

Kategórie