Založ si blog

Uvoľnite miesto mladým . .. nie starým?

Nedávno som čítala v autobusoch MHD  Bratislavy oznam, kde sa najmä mladším ľuďom pripomínalo, komu by mali uvoľniť miesto na sedenie (invalidom, tehotným ženám, ženám s malými deťmi a aj seniorom). Pomyslela som si, konečne, veď je to slušnosť.

A čo tak obrátene? Seniori, uvoľnite miesta mladým, vašim deťom, možno už aj vnukom, vzdajte sa miest vo verejnej správe. Konečne si užívajte dôchodok, venujte sa svojim koníčkom, svojim vnúčatám. A keby ste sa náhodou nudili, je tu dobrovoľnícka činnosť, rôzne neziskové nadácie, kde môžete odovzdávať svoje životné skúsenosti ďalej.

Takáto výzva je utópia,  toho sme si vedomí všetci, aj keď by to bolo krásne gesto, keby tak pracujúci dôchodcovia uvažovali.

Vráťme sa ale do reality. Poslanec za OĽaNO  chce v septembri (už druhýkrát, prvý pokus mu nevyšiel)  predložiť do parlamentu zákon, v ktorom by sa obmedzil  vek dôchodcov pracujúcich vo verejnej správe na 63 rokov. Nebola by to žiadna výnimka, lebo maximálny vek, dokedy môžu seniori pracovať, je v EÚ stanovený v tretine štátov.

Podľa štatistiky máme vyše 300 tis. nezamestnaných, z toho vyše 200 tis. sú nezamestnaní so vzdelaním (odborné vzdelanie, ÚSO, VŠ).

A koľko máme pracujúcich dôchodcov, t .j pracujúcich poberateľov dôchodku? Je ich vyše 109 tis. (z toho vyše 56 tis. dôchodcov ako zamestnanci, vyše 53 tis. na dohodu).  Určite by sa tým uvoľnilo veľa pracovných miest pre súčasných nezamestnaných, najmä z kategórie so vzdelaním – vyše 200 tis. nezamestnaných.

Mnohí sa ale ozývajú, že takýto zákon by bol diskriminačný. Ako je potom možné, že v tretine štátov EÚ takéto obmedzenie funguje a nie je diskriminačné? Ďalší zas tvrdia, že pracujú len tí dôchodcovia s nízkym dôchodkom, ktorí by zo svojho dôchodku nevyžili. Dovolím si to spochybniť, lebo títo pracujúci poberatelia dôchodkov pracujú prevažne vo verejnej správe, t .zn. že patria do kategórie so vzdelaním (ÚSO VŠ), preto ani nemajú najnižšie dôchodky, že by z nich nevyžili.

Pravda je úplne iná. Pracujúcich poberateľov dôchodku stretnete na každom kroku, najmä v úradoch, v školstve. Nie sú to žiadni chudáčikovia, ktorých by ich penzia neuživila. Pohodlne si takýmto spôsobom žijú, v robote sa nepretrhnú, lebo keby to bolo pre nich náročné, tak by ostali doma, veď sú tam dobrovoľne. A že obsadzujú miesto možno svojím vnukom, tým sa netrápia. Hovorí sa o tom verejne už dlho, súčasná vláda to určite riešiť nechce, veď poberateľom dôchodku dáva prácu a oni ju za to verne volia.

Je najvyšší čas, aby dostali tieto miesta mladí nezamestnaní, nakoniec by to určite bolo i na prospech, lebo väčšina z nich ovláda cudzie jazyky, vedia určite lepšie pracovať s výpočtovou technikou, mladí sú vždy kreatívnejší. Možná, že i žiakov a ich rodičov by potešili mladí učitelia s novými nápadmi a vymenili by staré babky (pardon dôchodkyne) v školách, dokonca by školstvo ušetrilo, lebo mladí by podľa tabuľky za odpracované roky dostali nesporne nižší plat.

Uvidíme v septembri.

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77230x
Priemerná čítanosť článkov: 4065x

Autor blogu

Kategórie