Založ si blog

Výzva k ľudskosti

Od štvrtka tohto týždňa vo všetkých médiách rezonuje strašná správa – v odstavenom aute našli policajti 71 mŕtvych tiel migrantov, medzi nimi aj deti. Zomreli za krutých podmienok – udusili sa. Názor odborníka je, že v takomto hermeticky uzavretom priestore mali kyslík len na 2 – 3 hodiny, zomierali postupne. Každým slušným, aspoň trochu empatickým človekom musí táto správa riadne zatriasť. Ale v médiách pod týmito článkami sa objavili neskutočné, rasistické reakcie našich „hejslovákov“.

A naši politici?

Premiér sa vyjadril, že mu je ľúto, ale opäť ako vždy pripomenul, že problém treba riešiť v domovskej krajine utečencov. Je to pravda, ale ten sa nedá v týchto krajinách vyriešiť zo dňa na deň, migranti sú tu v Európe a treba to riešiť tu a teraz.

Ostatní politici boli tiež veľmi opatrní vo vyjadrení. Prečo? Veď všetci vedia, že voľby sú už u nás predo dvermi a občania migrantov nemusí.

Kde to žijem? – hovorím si. Prečo sa naši ľudia tak obávajú migrantov, pritom s nimi nemajú žiadne skúsenosti? A vrchní tam hore ich len strašia a strašia.

Pozrime sa vedľa za hranice. Na parkovisku bývalého hraničného prechodu Berg budujú kontajnerový tábor (cca 30 kontajnerov) pre 40 až 60 utečencov. Odsúhlasila to obecná rada, povedal starosta. Zdôraznil, že ľudia chcú pomáhať utečencom a podobná pomoc sa organizuje po celom Rakúsku. Týchto pár kontajnerov nazvali niektoré média na Slovensku kontajnerové mestečko pre utečencov (asi prehnané, ja si pod mestečkom predstavujem niečo iné, určite nie zopár kontajnerov). Opäť veľký problém na Slovensku, mnohí sú pohoršení, že si to dovolili postaviť a nám to neoznámili, minister Kaliňák už opäť upozorňuje na riziká. Bratislavské mestské časti Jarovce, Rusovce a Čunovo už požiadali políciu o to, aby sa na slovensko-rakúskom pohraničí mala viac na pozore.

Pozitívna správa – v týchto dňoch vznikla iniciatíva „ výzva k ľudskosti“, ktorá vyzýva vládu, aby konečne začala riešiť aktuálnu situáciu, ktorá je u nás za hranicami (v Rakúsku, Maďarsku) a tým pomohla zabrániť hroziacej humanitárnej katastrofe. Táto výzva nebola v médiách dostatočne prezentovaná, ale už sa podpísalo skoro 4500 ľudí.

www.vyzvakludskosti.sk – tu môžete dať svoj podpis.

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77154x
Priemerná čítanosť článkov: 4061x

Autor blogu

Kategórie