Založ si blog

Zoznam zlacnených potravín

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%.

Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam prečítali, zistí, že je to naozaj len nepatrná časť potravín – čerstvé mäso, mlieko, maslo, chlieb. Mimochodom, podrobný zoznam týchto potravín predložil náš vládny SMER včera až na konci rokovania Národnej rady. Prečo? Asi sa báli kritiky.

Čo na to my občania?

Každý z nás určite zaraďuje medzi základné potraviny určite mnoho ďalších, samozrejme že aj ovocie a zeleninu. Najzaujímavejšia je suma, ktorú naši „vyvolení“ vyčlenili na zníženie DPH – tá je 77 mil. EUR na rok!!! V tom je celá podstata, prečo bude zlacnené len tých pár komodít.

Znovu predstieram jednoduchý výpočet, koľko ušetria najmä tie nízkopríjmové rodiny – ako poukazuje p. minister Kažimír. Vychádzajme z počtu obyvateľov, podľa štatistického úradu na Slovensku k 31.marcu 2014 žije na Slovensku 5 416 727 obyvateľov. Zaokrúhlené na 5 mil. (malé deti, ktoré zjedia málo, niektorí Slováci žijú v cudzine, ale žijú tu aj cudzinci, ktorí tiež jedia, potom turisti tu občas tiež niečo ochutnajú). Výpočet je teda 77 mil. : 5 mil. = 15,4 (t.j. na rok), 15,5:12 =1,28.

Je to výsmech do tvárí občanov tejto krajiny, sociálna vláda premiéra Fica týmto balíčkom, o ktorom už rozpráva od jari, zníži výdavky rodín (najmä nízkopríjmových) o 1,30 EUR mesačne, ročne približne o 15,5 EUR!!!

Pritom daňové zaťaženie občanov je jedno z najvyšších v Európskej únii a zároveň DPH na potraviny je tiež jedna z najvyšších. Peňazí je v tejto krajine dosť, len naši vyvolení míňajú a míňajú, preto pri znížení DPH na potraviny im ostalo len 77 mil. EUR. Sám minister Kažimír v parlamente zdôvodňuje taký úzky zoznam potravín vyčlenenou sumou, na viac vraj nemajú. Zatiaľ mi chýba vystúpenie premiéra Fica pred tabuľou a odškrtnutie tohto zázračného balíčka. Som zvedavá, či naberie odvahu a odškrtne aj tento zázračný sociálny balíček.

 

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

Výzva k ľudskosti

29.08.2015

Od štvrtka tohto týždňa vo všetkých médiách rezonuje strašná správa – v odstavenom aute našli policajti 71 mŕtvych tiel migrantov, medzi nimi aj deti. Zomreli za krutých podmienok – udusili sa. Názor odborníka je, že v takomto hermeticky uzavretom priestore mali kyslík len na 2 – 3 hodiny, zomierali postupne. Každým slušným, aspoň trochu empatickým človekom musí [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77229x
Priemerná čítanosť článkov: 4065x

Autor blogu

Kategórie