Založ si blog

Ficove vratky

V stredu sme opäť videli nášho premiéra pred tabuľou, kde odškrtol posledné opatrenie z prvého sociálneho balíčka so slovami: „Môžem s uspokojením skonštatovať, že sme naplnili posledné z 15 opatrení prvého balíčka na zvýšenie sociálnej úrovne“.

Ako je to v skutočnosti, pán premiér?

Ceny plynu na burzách klesali už v minulom roku, importné ceny plynu z Ruska klesali v priemere takmer o tretinu. U nás sme na tento pokles cien reagovali tak, že plyn zlacnel na začiatku roka o neuveriteľných 1,14 % a od septembra úrad pre reguláciu sľubuje ďalšie zlacnenie plynu o 3,91%. Takže plyn zlacnie spolu o 5%.

Náš pán premiér ale musí splniť svoj sľub dvojciferného zníženia ceny a preto tie vratky.

Na prelome roku 2015/2016 si ľudia nájdu v schránkach poštové poukážky, ktorými im bude vrátené 6% z celkovej vyčíslenej spotreby plynu za rok. Spolu je to teda zníženie ceny plynu o 11% – podľa slov pána premiéra. Túto zbytočnú administratívu (odpočet plynu v domácnostiach, poštové poukážky) samozrejme zaplatíme my v platbách SPP.

Pán premiér si mädlí ruky, svoj sľub splnil a mnohí občania sú spokojní, dostanú darček na Vianoce.

Ale je tu jeden problém. Pán premiér nedodržal slovo, plyn nám nezlacnel o dvojciferné číslo (11%), ale len o 5%. Tých 6% sú len „vratky“, ktoré dostaneme len za tento rok. A čo v budúcnosti?

Teraz trochu porozmýšľame. Importné ceny plynu z Ruska umožňovali zlacnenie plynu už od januára o 11%. Za predpokladu zlacnenia plynu od januára o 11% sme v tomto roku po vyúčtovaní (od leta) mohli zálohovo platiť menšiu sumu. Dospejeme k záveru, že sme vlastne SPP zálohovali, táto záloha nám bude koncom roka vrátená (aj slovo vratky tomu zodpovedá).

Aká je celá pointa „vratiek“? Peniaze dostaneme ešte pred voľbami, vyúčtovanie za rok by bolo až po voľbách niekedy v máji. Premiér by sa nemohol predvádzať pred tabuľou, že zvyšuje našu sociálnu úroveň. SPP by nemalo zbytočné náklady, ale plyn by bol zlacnený o 11% aj na budúci rok.

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77155x
Priemerná čítanosť článkov: 4061x

Autor blogu

Kategórie