Založ si blog

Demokracia po slovensky – neporiadok a odpad okolo nás

Bratislavský primátor mal vo svojom volebnom programe Bratislava – čisté mesto. Zatiaľ sa mu moc nedarí, ale začal a to pred Hlavnou stanicou úpravou Predstaničného námestia, v parkoch úpravou lavičiek ….a už sa na neho vznáša kritika zo všetkých strán. Keď idete po meste, všade samá špina, neporiadok, vizuálny smog (v dnešnej dobe obľúbený termín). Ale nielen v Bratislave. Slovensko začína byť jedno veľké smetisko.

Často vidíme v televízii nelegálne skládky najmä pri rómskych osadách a snažíme sa tým ukázať, že takéto skládky a odpad nám tu produkujú obyvatelia tých osád, teda Rómovia.

Tieto skládky sú však všade, teda nielen pri rómskych osadách. V lesoch je odpad po turistoch, takisto pri jazerách, vodných nádržiach, pri cestách. Na zástavke MHD sa na zemi tiež povaľuje všeličo, od špakov z cigariet, až po tie nešťastné fľaše, pritom je tam smetný kôš. Ale čo sa bude napr. fajčiar namáhať, dofajčenú cigaretu hodí na zem, prišliapne ju, predsa sa nebude zohýnať pre špak a potom ho odnášať do koša? Však to niekto očistí. Nezriedka vidíte pri cestovaní autom ako pred vami vodič otvorí okienko a šup – fľaša je vonku, za chvíľu papierik od sladkostí, príp. igelit či nejaký téglik od jedla. Načo bude dotyčný vodič voziť fľašu v aute a potom ju dokonca separovať? To už je nad jeho myslenie. Však to po ňom niekto uprace, veď na Tour de France cyklisti tiež odhadzovali fľaše! Takéto je myslenie niektorých našich občanov. Nevidia okolo seba tie smetiská, na ktorých sa podieľajú, vôbec ich nezajíma, kto to odprace a koľko to bude všetko stáť, to je predsa problém štátu, mesta, obce.

Samostatná kapitola u nás je separovaný zber. Snažíme sa o to už roky, ale nejako nám to nefunguje. Príklad z obchodného reťazca, kde je miesto vyradené na odpad, ktorý ale treba separovať. Samozrejme, že do nádoby na igelit hádžeme papiere, igelit zasa medzi fľaše. Predsa sa nebudeme namáhať a čítať kam čo patrí. Čo to ten obchod od nás chce? Môžu byť radi, že odpad nehádžeme na zem!

Ja som tu doma, tak si robím čo chcem, však je demokracia. Demokracia nie je o tom, že si môžem robiť čo chcem, ale musím dodržiavať zákony (nevytvárať nelegálne skládky) aj určité nepísané pravidlá, t. j. nehádzať odpad okolo seba. Sme predsa ľudské bytosti, tak sa aj tak správajme. Chcem predsa žiť v čistej krajine a keď už pre to nič nerobím (mnohí dobrovoľníci tento odpad zbierajú), tak ju aspoň neznečisťujem a nehádžem odpad kde sa mi zachce.

Takýto neporiadok tu v minulosti nebol, ani ten „zlý západ“ nám ho sem nedoniesol. Keď tomu neveríte, choďte sa pozrieť kúsok za hranice do Rakúska a určite tam neuvidíte toľko špiny a odpadu okolo seba. Netreba nám tu stavať megalomanské stavby, aby sme sa mali čím chváliť (napr. pripravovaný obchvat Bratislavy, ktorý bude drahší ako obchvat Viedne), možná aj nová stanica by postačila skromnejšia. Ale najlepšie privítame turistov v našej krajine tým, že keď vystúpia na Hlavnej stanici, bude okolo nich čisto, takisto v meste, všade na Slovensku. Určite im nebude chýbať megalomanská stanica.

Zoznam zlacnených potravín

01.10.2015

Naši „vyvolení“ dnes pokračujú v debate na pôde Národnej rady o znížení DPH na základné potraviny o 10%. Minister financií P.Kažimír tvrdí – „ Trafili sme naozaj základné potraviny z pohľadu ich obľúbenosti a periodicity nákupu, pretože ich nižšia cena bude pozitívnejšie vplývať na nižšie príjmové skupiny ako na vyššie“. Všetci, ktorí si zoznam [...]

Dva rôzne svety

13.09.2015

Pri pohľade na fotografie, uverejnené dnes v denníkoch z dvoch akcií, ktoré sa konali včera v Bratislave v ten istý čas, vidíte úplne iné svety. Pochod na SNP proti islamizácii v žiadnom prípade nie je moja srdcová záležitosť, z foto však vidno, že sa nič nezmenilo, heslá, zachmúrené až nahnevané pohľady, veľa mužov – holé hlavy a hrubé krky, patrične [...]

Robíme pre ľudí – chlieb a hry

10.09.2015

Predvolebná kampaň pre mnohé strany už je v plnom prúde, v Bratislave sa na vás zo všetkých strán pozerajú politici na reklamných pútačoch s rôznymi nápismi, pri ceste dopravným prostriedkom to ani nestihnete čítať. Premiér prestavuje svoje balíčky už od konca minulého roku (dôchodcovia zadarmo vo vlakoch), v Bratislave som jeho bilbordy zatiaľ nepostrehla. Cestujem [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 77311x
Priemerná čítanosť článkov: 4069x

Autor blogu

Kategórie